Livsmedelsverket

Friday, 30 January, 14:54

Nyheter om Livsmedelsverket

Sortering: Relevans | Senaste
P3 - 22 timmar sedan

Därför rekommenderar Livsmedelsverket dig att inte äta insekter

Insekter är både proteinrika och miljövänliga. Därför har FN rekommenderat oss att äta mer av det. Men Livsmedelsverket vill att vi väntar tills riskerna har blivit utredda..

DI - 18 timmar sedan

Grönt ljus för att äta insekter

Det första Livsmedelsverket i Europa, det belgiska, har godkänt insekter som livsmedel - men varnar för ben och vingar. Det skriver Svenska Dagbladet..

Sydsvenskan - 21 jan 15 kl. 12:22

Efsa: Bisfenol A skadar inte hälsan

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som finns i bland annat kvitton, biljetter och förpackningar. Men de mängder vi kan få i oss av ämnet är inte så stora att det skadar hälsan, enligt en utvärdering från Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.Bedömningen gäller alla åldersgrupper samt foster, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Supermiljöbloggen - 3 timmar sedan

GMO: Nu får EU-länderna mer makt

GMOEU-parlamentet beslutade tidigare i månaden att EU-länderna själva ska få rätt att begränsa eller förbjuda odling av GMO-växter, även om växterna är tillåtna på EU-nivå. Länderna får stoppa GMO-grödor på grund av fysisk planering, socioekonomiska skäl eller jordbrukspolitiska skäl. Däremot så får de inte stoppa grödorna på grund av miljö eller hälsoskäl, vilket endast EU-kommissionens livsmedelsmyndighet Efsa för bedömma.

Supermiljöbloggen - 15 timmar sedan

EU:s medlemsländer får mer makt om GMO

GMOEU-parlamentet beslutade tidigare i månaden att EU-länderna själva ska få rätt att begränsa eller förbjuda odling av GMO-växter, även om växterna är tillåtna på EU-nivå. Länderna får stoppa GMO-grödor på grund av fysisk planering, socioekonomiska skäl eller jordbrukspolitiska skäl. Däremot så får de inte stoppa grödorna på grund av miljö eller hälsoskäl, vilket endast EU-kommissionens livsmedelsmyndighet Efsa för bedömma.

BT - 15 jan 15 kl. 21:07

Riskfritt med fyra koppar kaffe

Att dricka två koppar kaffe med 200 milligram koffein vid ett tillfälle, eller fyra koppar (400 milligram koffein) under en dag, medför inga negativa effekter på hälsan för vuxna, enligt en ny bedömning av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). För gravida bedöms en säker nivå vara 200 milligram koffein per dag. Efsas preliminära utvärdering avser koffeinets hälsopåverkan på blodtryck, hjärta och vätskebalans.

BT - 15 jan 15 kl. 22:21

Glada besked för kaffedrickare: Fyra koppar inte skadligt för hälsan

Glada besked för kaffedrickare, enligt en ny studie. Att dricka två koppar kaffe med 200 milligram koffein vid ett tillfälle, eller fyra koppar (400 milligram koffein) under en dag, medför inga negativa effekter på hälsan för vuxna. Detta enligt en ny bedömning av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa).

BT - 14 jan 15 kl. 13:59

Höga halter dioxin i Vätternsik

Sik från Vättern kan innehålla högre halter av dioxiner och PCB än vad som är tillåtet enligt gränsvärdet för livsmedel. Enligt lag får sådan fisk inte säljas som mat. I en gemensam skrivelse till yrkesfiskarna uppmärksammar länsstyrelserna runt Vättern att den som fångar och säljer sik från Vättern ska kunna visa att fisken inte innehåller för höga halter av dioxiner.

Sydsvenskan - 20 jan 15 kl. 08:34

Att rulla köttbullar med barn kan sluta med livslånga hälsoproblem

En aktuell tv-reklam för ett flytande stekmargarin visar en situation som är vanlig i svenska hem. En kvinna rullar köttbullar med två barn. Barnen busar och ett av dem, som ser ut att vara i femårsåldern, gapar stort och för händerna mot munnen.

UNT - 06 dec 14 kl. 05:00

Livsmedelsverket anmäls för diskriminering

Livsmedelsverket har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, uppger webbtidningen Foodmonitor..

Helsingborgs Dagblad - 19 dec 14 kl. 08:21

Mindre akrylamid i vissa livsmedel

Flera svenska livsmedelsföretag har lyckats med att få ned halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i sina produkter, konstaterar Livsmedelsverket efter sin senaste mätning. "Några produkter har betydligt lägre halter jämfört med den förra mätningen", säger Petra Fohgelberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. Närmare 90 livsmedel har undersökts..

City - 15 jan 15 kl. 09:01

Han har fullt fokus på köttet

Håkan Jönsson.En tredjedel av alla svenskar planerar att dra ner på döda djur.
Ändå har köttkonsumtionen ökat med 40 procent sedan 90-talet.
– De som äter kött idag äter i allmänhet betydligt mer än någonsin tidigare, säger Lundaetnologen Håkan Jönsson.

SmålandsPosten - 30 dec 14 kl. 06:47

Svensk säljsuccé tappas bort

Den är tillverkad i Sverige enligt svensk destilleringstradition av vete som vuxit på svenska åkrar. Men Livsmedelsverket vill inte att vodkan som blivit en försäljningssuccé i Nordamerika med en svenska flagga på flaskan ska få kallas svensk.
Orsaken är att den buteljeras i USA.

Expressen - 29 dec 14 kl. 20:43

Listeriabakterier hittades i pålägg

Förra gången dog 17 människor av ett listeriautbrott i Danmark. Nu är den danske "rullepølse" återigen i fokus. Stora mängder listeriabakterier har hittats i det danska pålägget – som nu dras tillbaka.

BT - 18 dec 14 kl. 11:08

Farliga bakterier i utländskt kött

Hälsofarliga bakterier upptäcktes i 13 procent av proverna när Livsmedelsverket testade utländskt nötkött. Hos människor kallas smittan Ehec och kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt. Framför allt kan små barn drabbas av allvarlig sjukdom och som konsument gäller det att hantera köttet rätt.

BT - 19 dec 14 kl. 08:16

Mindre akrylamid i vissa livsmedel

Flera svenska livsmedelsföretag har lyckats med att få ned halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i sina produkter, konstaterar Livsmedelsverket efter sin senaste mätning. "Några produkter har betydligt lägre halter jämfört med den förra mätningen", säger Petra Fohgelberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.Närmare 90 livsmedel har undersökts.

UNT - 19 dec 14 kl. 08:16

Mindre akrylamid i vissa livsmedel

Flera svenska livsmedelsföretag har lyckats få ned halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i sina produkter, konstaterar Livsmedelsverket..

Helsingborgs Dagblad - 19 dec 14 kl. 09:38

Jultartar på gravad sik

8 portioner, 20 minuter + 1 dygn i kylen Kalasgott alternativ till gravad eller rökt lax, med inspiration från Finland. Enligt Livsmedelsverket bör fisken frysas innan den gravas..

SvD - 19 dec 14 kl. 08:16

Mindre akrylamid i vissa livsmedel

Flera svenska livsmedelsföretag har lyckats med att få ned halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i sina produkter, konstaterar Livsmedelsverket efter sin senaste mätning..

Sydsvenskan - 22 dec 14 kl. 10:33

Smittade grisar fyra gånger fler i Danmark

Sju av tio danska grisbesättningar är smittade med resistenta bakterier. Det visar en kartläggning som danska Livsmedelsverket har gjort. På fyra år har de smittade anläggningarna blivit fyra gånger fler.

UNT - 18 dec 14 kl. 11:08

Farliga bakterier i utländskt kött

Hälsofarliga bakterier upptäcktes i 13 procent av proverna när Livsmedelsverket testade utländskt nötkött..

BT - 01 jan 15 kl. 07:48

Årets största pizzadag är här

När nyårsfirandet har lagt sig har svenskarna bara en enda sak i kikarsiktet. I dag är dagen när alla vallfärdar till pizzeriorna.
– Det har blivit en lika stor tradition som att dricka champagne på nyårsafton, säger Ali Fardad på Pizzeria Napoli.

DI - 18 dec 14 kl. 12:47

Farliga bakterier i utländskt kött

Hälsofarliga bakterier upptäcktes i 13 procent av proverna när Livsmedelsverket testade utländskt nötkött. Hos människor kallas smittan Ehec och kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt..

SvD - 18 dec 14 kl. 11:08

Farliga bakterier i utländskt kött

Hälsofarliga bakterier upptäcktes i 13 procent av proverna när Livsmedelsverket testade utländskt nötkött. Hos människor kallas smittan Ehec och kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt..

BT - 10 dec 14 kl. 09:44

Bara äkta honung vid test i handeln

Honung är en av de produkter som det fuskas mest med i handeln. Men vid ett test av 15 olika honungssorter av butikernas egna varumärken var det äkta vara i alla burkar, enligt Livsmedelsverket. Både flytande och fast honung av olika ursprung testades, allt från svensk honung till honung från övriga världen.

ÖstersundsPosten - 18 dec 14 kl. 14:51

Varnar för hamburgare

Livsmedelsverket hittade den farliga Stec-bakterien, som när den drabbar människor kallas ehec, i mer än vart tionde prov vid ett omfattande test av utländsk nötkött. Ehec kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt..

ÖstersundsPosten - 18 dec 14 kl. 14:51

Hamburgarna som kan göra dig sjuk

Livsmedelsverket hittade den farliga Stec-bakterien, som när den drabbar människor kallas ehec, i mer än vart tionde prov vid ett omfattande test av utländsk nötkött. Ehec kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt..

Helsingborgs Dagblad - 18 dec 14 kl. 11:10

Farliga bakterier i utländskt kött

Hälsofarliga bakterier upptäcktes i 13 procent av proverna när Livsmedelsverket testade utländskt nötkött. Hos människor kallas smittan Ehec och kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt. Framför allt kan små barn drabbas av allvarlig sjukdom och som konsument gäller det att hantera köttet rätt..

BT - 18 dec 14 kl. 14:18

Varnar för halvråa hamburgare

Se upp med hamburgare som inte är genomstekta. Ett test visar att hälsofarliga bakterier fanns i mer än vart tionde prov av nötkött.Smittan kan orsaka svåra diarréer och framför allt barn riskerar att drabbas allvarligt.

SvD - 10 dec 14 kl. 09:44

Bara äkta honung vid test i handeln

Honung är en av de produkter som det fuskas mest med i handeln. Men vid ett test av 15 olika honungssorter av butikernas egna varumärken var det äkta vara i alla burkar, enligt Livsmedelsverket..

Cornucopia - 23 dec 14 kl. 13:13

Arla sänker mjölkpriset med nästan 7%

Arla sänker mjölkpriset efter årsskiftet, och många bönder kommer tvingas lägga ner, då prissänkningen riskerar utplåna hela deras redan marginella överskott. 7% är mer än många bönder går med vinst, och då talar vi om mjölkbönder med mångmiljoninvesteringar i ny utrustning.

Enligt uppgift finns det flera bönder som inte bara lägger ner och lägger av.

Helsingborgs Dagblad - 10 dec 14 kl. 09:46

Bara äkta honung vid test i handeln

Honung är en av de produkter som det fuskas mest med i handeln. Men vid ett test av 15 olika honungssorter av butikernas egna varumärken var det äkta vara i alla burkar, enligt Livsmedelsverket. Både flytande och fast honung av olika ursprung testades, allt från svensk honung till honung från övriga världen.

SR - 19 nov 14 kl. 15:52

Livsmedelsverket: Falskt kött inte ovanligt

Det gåtfulla pizzaköttet i Hylte fortsätter att gäcka kommunens inspektörer. Och fusk med ingredienser är inget ovanligt, enligt Livsmedelsverket. Häst och buffel är två av arterna som förekommer under falsk beteckning..

BT - 12 dec 14 kl. 01:52

Odlad lax behöver inte frysas

De flesta som planerar att grava lax i jul behöver inte längre tänka på att frysa fisken först trots att det står så i receptet, skriver Dagens Nyheter. När det gäller odlad lax har rådet om djupfrysning tagits bort, men vildfångad lax ska fortfarande frysas, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.- Generellt produceras den odlade laxen på ett sådant sätt att det är väldigt liten risk att den innehåller parasiter.

BT - 12 dec 14 kl. 22:40

Skärpta allergikrav på restauranger

Nu skärp reglerna för restaurangers och butikers information till allergiker. Från och med i morgon måste restauranger och butiker vara tydligare. – Jag tror få känner till detta, säger Alex Hong på Thai silk.

SVT - 26 nov 14 kl. 22:23

”Inga problem att dra ned på proteinet”

Kostexperten Åsa Brugård Konde från Livsmedelsverket svarade på frågor om nya kostråden. Här kan du läsa chatten i efterhand..

BT - 03 dec 14 kl. 11:29

Lättare för allergiker att välja mat

Nu ska det bli lite lättare för allergiker att beställa rätt på restaurang. Från och med den 13 december har restaurangerna krav på sig att ange i menyn vilka rätter som innehåller gluten, ägg, jordnötter eller andra ingredienser som kan orsaka allergisk reaktion. Alternativt ska restaurangerna kunna ge besked muntligt - huvudsaken är att kunderna direkt får korrekt upplysning.

BT - 14 dec 14 kl. 06:56

Mat som sätter extra knorr på julbordet

Mattrender kommer och går, men en klassiker består. Varje år sätter vi i oss 7 000 ton julskinka – och på Dalsjöfors kött är det vid den här tiden rena julskinkefabriken. ”Skinkan är fortfarande en otroligt viktig del av julbordet”, säger Peter Hjälte, kundansvarig säljare.

BT - 26 nov 14 kl. 14:39

Nya råden: Mer bönor och motion

Ät mer från växtriket, ät lagom - och rör på dig. Det är Livsmedelsverkets förslag till nya kostråd. - Man kan göra jätteläckra maträtter som följer våra näringsrekommendationer, säger verkets chef Stig Orustfjord.

UNT - 26 nov 14 kl. 11:22

Förslag till nya matråd

Mycket eller lite salt i maten? Fisk fyra gånger i veckan? Och hur många brödskivor bör vi äta - egentligen?

SvD - 28 nov 14 kl. 15:24

Svenska kostråd genom historien

Tallriksmodellen togs fram av Scan på 70-talet och togs upp av Livsmedelsverket 1992. Det är den tallriken som många idag förknippar med Livsmedelsverkets kostråd, och det är på den som ett salladsblad eller en potatis plockas bort eller tillkommer. Men historien bakom de officiella kostråden börjar långt tidigare..

SvD - 28 nov 14 kl. 15:24

Svenska kostråd genom historien

Tallriksmodellen togs fram av Scan på 70-talet och togs upp av Livsmedelsverket 1992. Det är den tallriken som många idag förknippar med Livsmedelsverkets kostråd, och det är på den som ett salladsblad eller en potatis plockas bort eller tillkommer. Men historien bakom de officiella kostråden börjar långt tidigare..

BT - 26 nov 14 kl. 13:08

Mer bönor och motion

Ät mer från växtriket, ät lagom - och rör på dig. Det är Livsmedelsverkets förslag till nya kostråd som presenteras i dag.Förslagen bygger på de nya näringsrekommendationerna som antogs förra året och som visar hur vi borde äta för att minska risken för sjukdom och matens miljöpåverkan.

SvD - 26 nov 14 kl. 16:12

Livsmedelsverket tar inte chansen om socker och fett

Ett steg i rätt riktning genom ett ökat fokus på miljö och vegetarisk kost. Men på flera sätt är Livsmedelsverkets nya kostråd en kompromiss där man inte vågat ta steget fullt ut. Det gäller synen på socker, fett, måltider och matlagning..

SvD - 26 nov 14 kl. 13:00

Livsmedelsverket nya miljöanpassade kostråd: Ät mer grönsaker och mindre kött

Gör grönsakerna till huvudrätt på tallriken och köttet till tilltugg. Det är miljön som står i fokus i Livsmedelsverkets nya kostråd som presenteras i eftermiddag. Andra råd som lyfts fram är att äta lagom, och att röra på kroppen..



Om oss

Nyhetspressen är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Nyhetspressen.se besöks mer än 100000 gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.