Trafiksäkerhetsverket

Wednesday, 16 April, 11:37

Nyheter om Trafiksäkerhetsverket

Sortering: Relevans | Senaste
Nyan - 28 mar 14 kl. 13:12

Sjöförklaring om Amorellas olycka

Trafiksäkerhetsverket Trafi vill ha en sjöförklaring i Ålands tingsrätt om Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i Föglö skärgård i december..

YLE - 12 apr 14 kl. 09:28

Finländarna köper allt energisnålare bilar

Finländarna skaffar allt oftare energisnåla bilar. Tack vare bilarnas låga bensinförbrukning har utsläppen av koldioxid minskat snabbt. Finland ser nu ut att nästa år nå EU:s utsläppsmål för nya bilar, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafi.

YLE - 09 apr 14 kl. 13:21

Mindre begränsningar för elektronik ombord

Från och med idag får små elektroniska apparater användas också under start och landning på Finnairs flyg. Det gäller till exempel smarttelefoner, läsplattor och surfplattor under förutsättning att de är satta i flygläge. Trafiksäkerhetsverket Trafi har gett Finnair tillstånd att lätta på begränsningarna för elektronik på planen.

Nyan - 12 mar 14 kl. 12:00

Inget beslut om Amorella

Det är fortfarande oklart om det skall hållas en sjöförklaring med anledning av Amorellas grundstötning eller inte. Viking Line väntar på att Trafiksäkerhetsverket Trafi i Helsingfors skall ta ställning till frågan.
Det var den 14 december som en så kallad black out ombord på Amorella ledde till att fartyget drev på grund i Föglö skärgård.

YLE - 21 feb 14 kl. 04:04

En dag som förare på Skåldöfärjan

Den gula färjan som trafikerar mellan fastlandet och Skåldö i Ekenäs är bekant för många. Det är företaget Finferries som har hand om trafiken och färjan kör enligt fast tidtabell mellan klockan fem på morgonen till midnatt, vinter som vår. En av färjans förare är Ekenäsbon Johan Sjöberg.

HBL - 26 jan 14 kl. 12:06

Kaleva: Myndigheter säljer personnummer

Trafiksäkerhetsverket Trafi och Befolkningsregistercentralen säljer finländares personnummer till direktmarknadsföringssyften, skriver tidningen Kaleva på söndagen.Chefen för Trafis avdelning för informationstjänst och prissättning Juha Kenraali säger att det bara är försäkringsbolag och besiktningsbolag som får köpa personnummer ur registret. Befolkningsregistercentralen säljer personnummer till inkassobolag, Itella, banker och försäkringsbolag.

Nyan - 20 jan 14 kl. 12:00

Viking Graces nödutgångar fungerar nu som de ska

Den interna diskussionen om ifall ett tiotal evakueringsdörrar på Viking Grace är godkända eller inte är nu klar.
Det var vid en syn förra månaden som Trafiksäkerhetsverket Trafis inspektörer anmärkte på evakueringsdörrar som i en nödsituation öppnas via fjärrstyrning från bryggan eller automatiskt ifall brandalarmet går. Dörrarna är annars låsta.

YLE - 31 jan 14 kl. 08:01

Säkerhet ska bli prioritet inom flygsporten

Sportflygare är otillräckligt rustade för vissa farosituationer och styr nosen mot himlen utan att känna till och behärska överstegring, eller stall. Så beskriver en arbetsgrupp ledd av Trafiksäkerhetsverket de största säkerhetsriskerna inom sportflygning. Arbetsgruppen inledde sin kartläggning i fjol våras.

HBL - 17 jan 14 kl. 11:41

Trafi: Inga andra färjor har liknande ramper som Tallink Star

Liknande bilramper som Tallink Stars har inte hittats hos någon annan passagerarfärja som trafikerar i Finland, rapporterar Trafiksäkerhetsverket Trafi. Tallink Stars ramp rasade i Västra hamnen i Helsingfors förra månaden. Efter olyckan har Trafi gått igenom ramperna på alla passagerarfartyg som seglar under finsk flagg.

YLE - 13 jan 14 kl. 15:31

Snart får du skriva namnet på plåten

Individuella registerplåtar med endast bokstäver kan snart bli lagliga. Frågan behandlas som bäst av Trafi och kommunikationsministeriet, de nya registerplåtarna kan börja tas i bruk redan nästa år. Trafiksäkerhetsverket Trafi bereder som bäst en lagreform som skulle tillåta att enbart bokstäver och inga siffror används vid registreringen av fordon i hela Finland.

YLE - 02 jan 14 kl. 22:11

Färre fordon registrerades i fjol

Antalet nyregistrerade fordon minskade med tio procent i fjol jämfört med året innan. Enligt Trafiksäkerhetsverket togs 172 000 nya fordon i bruk under fjolåret. Speciellt mopeder registrerades färre än tidigare, däremot togs flera nya lastbilar, traktorer och snöskotrar i bruk.

YLE - 26 dec 13 kl. 10:02

Färre lär sina barn köra

Antalet föräldrar som lär sina barn köra bil har rasat till långt under en tredjedel i år, jämfört med tidigare år, visar statistik från Trafiksäkerhetsverket Trafi. Fram till slutet av november hade bilskolorna i år gett ut drygt 2 400 undervisningstillstånd, jämfört med 8 000-9 000 under tidigare år. Orsaken till det här är att undervisningstillstånden blev mångfalt dyrare efter en lagändring som trädde i kraft i början av året.

YLE - 11 jan 14 kl. 07:00

Nya regler för vätskor på flyg

De strikta reglerna kring vätskor på flygen ser nu ut att bli lite lättare. Från och med sista januari får även de som mellanlandar i Europa köpa med sig varor hem från flygplatser belägna i andra världsdelar. Tidigare har det här varit möjligt endast för dem som har haft ett direktflyg från ett land utanför EU till Europa.

YLE - 03 jan 14 kl. 07:10

Säkerheten på förbindelsefartyg förbättras

Spela upp klipp på ArenanSäkerhetsfrågor på förbindelsebåtar är på tapeten igen. Trafiksäkerhetsverket Trafi fått in en anmälan om säkerhetsbrister på m/s Satava som trafikerar på Iniörutten. Också Olycksutredningscentralen påpekar säkerhetsbrister i sin rapport.

HBL - 15 dec 13 kl. 15:02

Yle: Mänskligt misstag bakom olyckan

Till hälften berodde Amorellas grundstötning på ett mänskligt misstag, till hälften på ett systemfel.Det säger Viking Lines vd Mikael Backman till Yle. Enligt Backman höll man på att byta från ett system till ett annat i maskinrummet.

HBL - 28 dec 13 kl. 14:07

Gott om potential i drönare

Hur låter det med en drönare som levererar pizzan? Eller posten?Som en feberdröm kanske, men i verkligheten finns det rejält med potential i obemannade luftfarkoster.

YLE - 15 dec 13 kl. 12:59

Amorellas reservsystem testades nyligen

De tekniska systemen ombord på Viking Lines färja M/S Amorella borde ha varit i gott skick, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafi. - Blackoutsystemen testades i hamnen i början av december då Amorella var på service i hamnen i Åbo. Då testades hela systemet och det fungerade riktigt bra, säger Esa Saari, enhetschef vid Trafi.

YLE - 02 dec 13 kl. 14:34

Wasa Express har problem med bogpropellern

Wasalines fartyg Wasa Express har problem med bogpropellern. Enligt Wasalines vd, Jan Teir har den ena bogpropellern inte fungerat som den skall och Wasa Express kommer därför att dockas på reparationsvarvet i Åbo i januari. Propellerproblemen kom som en överraskning för Trafiksäkerhetsverket, Trafi.

YLE - 11 nov 13 kl. 15:06

Metrotrafiken övervakas dåligt

Trafiksäkerhetsverket borde ta över bevakningen av metrotrafiken, det anser en arbetsgrupp inom kommunikationsministeriet. I dag är det Helsingfors stad som övervakar säkerheten på metron enligt kriterier som stadens trafikverk själv gjort upp. Arbetsgruppen säger att Trafiksäkerhetsverket borde ta över övervakningen av metron före västmetron tas i bruk 2016.

HBL - 21 dec 13 kl. 12:52

Verkstäder på små orter intresserade av besiktning

Bilverkstäder kan efter i sommar utöka sin verksamhet med besiktningsservice, trots det är det främst på mindre orter som det kommer att utnyttjas.Om det skulle finnas en besiktningsstation i Nummis i Nyland skulle verkstadsföretagaren Markku Vasenius inte börja konkurrera med kontoret. Men det finns det inte och han har en färdig hall i väntan på besiktningslagen som kommer i sommar och som möjliggör besiktning på verkstäderna.

YLE - 15 dec 13 kl. 12:42

Amorella trafikerar igen på onsdag

Viking Lines passagerarfärja M/S Amorella bogseras under lördagskvällen till Mariehamn efter en grundkänning vid Julgrund. Amorella lämnade Åbo på lördagsmorgonen och var på väg mot Stockholm med 1 945 personer ombord. Inga personskador har konstaterats efter grundstötningen.

YLE - 21 nov 13 kl. 05:04

TS: Estelles befälhavare brottsmisstänkt

Fraktfartyget Estelles seglats till Gaza har lett till en polisutredning i Finland, skriver Turun Sanomat. Det är fartygets befälhavare Mika Jämiä som misstänks för fartygssäkerhetsförseelse, eftersom det fanns för mycket folk ombord på båten. Utanför Gaza hade Estelle 30 personer ombord, då högsta tillåtna antal var 17.

YLE - 20 nov 13 kl. 17:10

Megafordon på försök i Finland

Den 33 meter långa och 80 ton tunga fordonskombinationen kommer att transportera containrar på bestämda rutter i södra och sydvästra Finland. Det här är det första undantagstillståndet som Trafiksäkerhetsverket Trafi har godkännt för ett försök med fordonskombinationer över 76 ton. Långtradaren kommer att sköta landtransporten av containrar mellan olika hamnar.

Nyan - 01 okt 13 kl. 16:25

Vilotidslösning om några veckor

Frågan om vilotider på skärgårdsfärjorna är på väg att lösas.
Därför har Trafiksäkerhetsverket Trafi godkänt landskapsregeringens säkerhetsorganisation..

Nerikes Allehanda - 19 sep 13 kl. 17:06

Säkrare för trafikanter genom Mullhyttan

Inom kort kommer Trafiksäkerhetsverket och NCC att utföra trafiksäkerhetshöjande åtgärder längs Letstigen i Mullhyttan..

YLE - 28 okt 13 kl. 17:55

Lugn tidtabell när det stormar

Sjökapten Stefan Dahlström har haft hand om befälet på Viking Gabriella i 11 år. Under hans tid har det inte hänt att fartyget skulle stanna i hamnen när det har varnats för storm. Enligt bestämmelserna ska fartyget sakta ner vid hård vind.

HBL - 01 okt 13 kl. 07:00

Dags för jättelångtradare

Långtradarna på de finländska vägarna får från och med i idag transportera allt tyngre laster i och med att den nya förordningen som gäller långtradarnas mått och massa träder i kraft. Maximivikten för en fordonskombination blir nu 76 ton, det vill säga 16 ton mera än hittills. Den största tillåtna höjden ökar från 4,2 meter till 4,4 meter.

YLE - 09 sep 13 kl. 05:44

Trafiksäkerheten runt skolorna i fokus

Den årliga Trafiksäkerhetsveckan inleds i dag. Avsikten är framför allt att uppmärksamma trafikkunskaperna bland skol-elever, och skolskjutsarnas säkerhet landet runt. Under veckan övervakar polisen särskilt trafiken, trafikljus och tryggheten i närheten av skolorna.

HBL - 28 aug 13 kl. 15:17

Segelfartyget var reparerat

Segelfartyget som gick på grund och fattade eld utanför Kimitoön på tisdagskvällen reparerades under vintersäsongen, säger fartygets befälhavare. Brister hade upptäckts i en inspektion i oktober. Enligt befälhavaren hade man dock glömt att anmäla till Trafiksäkerhetsverket att bristerna var avhjälpta.

HBL - 27 aug 13 kl. 13:31

Bilskolor motsätter sig reform av körprovet

Trafiksäkerhetsverket Trafis planer på att färre orter ska erbjuda körkortsprov oroar Finlands bilskoleförbund och även en del riksdagsledamöter. Förbundet fruktar att reformen skulle minska på antalet bilskolor och bli ojämlik för medborgarna. Kommunikationsministeriet säger att de kontaktats av oroade riksdagsledamöter.

YLE - 03 aug 13 kl. 09:28

SS: Trafis chef vill ha obligatoriskt båtkörkort

Trafiksäkerhetsverket Trafis överdirektör Tuomas Routa föreslår obligatoriskt båtkörkort i en intervju till tidningen Savon Sanomat. Enligt Routa skulle ett obligatoriskt båtkörkort förbättra säkerheten till sjöss. Han jämför med mopedkörkorten och säger att också mopedolyckorna minskade efter att mopedkorten blev obligatoriska.

YLE - 20 aug 13 kl. 05:26

Sibboman fick kvinnas körkort

En man från Sibbo fick fel körkort per post. Förutom sitt eget körkort, fick han ett körkort med en främmande kvinnas bild och underskrift. Enligt Trafiksäkerhetsverket Trafi beror misstaget på ett nytt datasystem.

YLE - 03 aug 13 kl. 06:31

Savon Sanomat: Trafis chef vill ha obligatoriskt båtkörkort

Trafiksäkerhetsverket Trafis överdirektör Tuomas Routa föreslår obligatoriskt båtkörkort i en intervju till tidningen Savon Sanomat. Framförallt väjningsregler orsakar problem till sjöss, säger han. Enligt Trafiksäkerhetsverket Trafis överdirektör Tuomas Routa skulle ett obligatoriskt båtkörkort förbättra säkerheten till sjöss.

YLE - 20 aug 13 kl. 19:09

Myndigheterna säger nej till högre hastighetsbegränsningar

Det finns inga positiva följder med att höja hastighetsbegränsningarna på vägarna. Det säger experter vid de trafikmyndigheterna. Finlands vägar är i dåligt skick och dessutom krokiga, och på många håll borde hastighetsbegränsningarna snarare sänkas, säger Trafikverkets överdirektör Raimo Tapio.

HBL - 07 aug 13 kl. 09:41

Myndigheter säljer personuppgifter

Finländska myndigheter säljer personuppgifter för miljontals euro varje år.Uppgifterna säljs till bland annat direktmarknadsföringsföretag. Befolkningsregistercentralen får in cirka 12 miljoner och Trafiksäkerhetsverket Trafi cirka två miljoner euro årligen genom att sälja personuppgifter.

YLE - 06 aug 13 kl. 07:11

Uusimaa: Trafi vill sätta stopp för körprov i Lovisa

Det kan snart bli slut med körproven i Lovisa, enligt tidningen Uusimaa.Trafiksäkerhetsverket Trafi har för en månad sedan i en promemoria strukit 31 orter i landet från listan över orter där man kan utföra körprov. Enigt EU-direktiv är trafikomgivningen i bland annat Lovisa, tillräckligt varierande.

HBL - 25 jul 13 kl. 11:24

Tågolycka orsakad av fortkörning osannolik i Finland

Det är mycket osannolikt att en tågolycka som orsakats av för hög hastighet skulle ske på järnvägarna i Finland.? I tågen i Finland används ett automatiskt kontrollsystem som eliminerar mänskliga misstag. Om föraren av någon anledning kör för fort varnar systemet föraren.

YLE - 23 jul 13 kl. 04:25

HS: Finländska rederier registrerar fartyg i skatteparadis

Finländska rederier och rederier som är verksamma i Finland registrerar sina fartyg i skatteparadis och i länder med låga skatter. Det skriver Helsingin Sanomat i dag. Rederier hyr också in fartyg från dotterbolag som ligger i skatteparadis.

YLE - 15 jul 13 kl. 06:33

SS: Alkolås har stoppat tusentals rattfyllerier

Alkolåsen har förhindrat tusentals rattfyllerier, skriver Savon Sanomat. Tidningens uppgifter baserar sig på statistik från Trafiksäkerhetsverket Trafi. Enligt statistiken har alkolåsen satt stopp för rattfyllerister i åtminstone 12 000 fall.

YLE - 10 jul 13 kl. 16:33

Marknaden bestämmer bilskolpriserna

Priserna på körkort har ökat med hundratals euro jämfört med ifjol. Prishöjningen beror i första hand på att antalet obligatoriska körlektioner blivit fler, men det finns heller inget pristak för körundervisningen, säger direktör Janne Huhtamäki vid Trafiksäkerhetsverket Trafi. ?

YLE - 18 jul 13 kl. 05:40

Karis- och Hangöelever ska köra upp i Ekenäs

Spela upp klipp på ArenanSnart går det inte att köra upp för bilkörkortet varken i Karis eller Hangö utan enbart i Ekenäs eller i Lojo. Lena Stenström är trafiklärare vid bilskolan Trexo i Karis och hon tycker inte att det ger eleverna något till utan i stället försvårar situationen. - Det försvårar vårt jobb, klart att vi måste fara till Ekenäs för att köra där.

YLE - 10 jul 13 kl. 20:41

Marknaden bestämmer bilskolepriserna

Priserna på körkort har ökat med hundratals euro jämfört med ifjol. Prishöjningen beror i första hand på att antalet obligatoriska körlektioner blivit fler, men det finns heller inget pristak för körundervisningen, säger direktör Janne Huhtamäki vid Trafiksäkerhetsverket Trafi. ?

YLE - 12 jun 13 kl. 08:47

KL: Förbudet mot mobiler på flygplan föråldrat

Förbudet mot att använda mobiltelefoner på flygplan är föråldrat, anser både Finnair och Trafiksäkerhetsverket Trafi. Det skriver tidningen Kauppalehti. Antti Aukia som har ansvar för flygsäkerheten på Finnair säger att förbudet finns kvar från 1990-talet då mobiltelefoner var nya och flygplan gamla.

YLE - 03 jul 13 kl. 17:16

Besiktning av motorcyklar får inte stöd i Finland

I tisdags godkände EU-parlamentet en lag, om att alla motorcyklar i EU ska besiktigas regelbundet. I Finland är både Motorförbundet och Trafi skeptiska till förslaget. Eus ministerråd ska ännu behandla lagen, innan den är slutgiltigt godkänd.

YLE - 02 jul 13 kl. 12:16

Färre fordon registeras

Under årets sex första månader registrerades det en märkbart mindre mängd nya fordon i Finland. Hittills har knappa 95 000 nya fordon registrerats, drygt 16 procent färre än året innan. Trafiksäkerhetsverket Trafi uppger att speciellt nya mopeder registrerades färre än tidigare, hela 40 % färre än i fjol.Om oss

Nyhetspressen är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?