Trafiksäkerhetsverket

Tuesday, 21 April, 16:38

Nyheter om Trafiksäkerhetsverket

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 16 apr 15 kl. 13:21

Vingen bröts på olycksplanet i Jämijärvi

Det fanns flera orsaker till flygolyckan som inträffade för ett år sedan i Jämijärvi. Enligt Olycksutredningscentralen hade kraschen att göra med flygplanets konstruktion och hur planet manövrerades. Den direkta orsaken till kraschen var att den högra vingen bröts.

HBL - 24 mar 15 kl. 20:07

Trafi följer med olycksutredningen

Olycksutredningen efter tisdagens flygkrasch i franska Alperna följs av Trafiksäkerhetsverket Trafi i Finland. Orsaken ska vara att det handlar om plantypen Airbus A320, som också används i Finland.– Det handlar om ett europeiskt bolag som har ett europeiskt flygplan som också används hos oss.

YLE - 25 mar 15 kl. 12:47

Flygpassageraren kan vara någon annan

Det har tagit tid att utreda vilka personer som de facto var med på Germanwings kraschade passagerarplan på resan mellan Barcelona och Düsseldorf. Inom Schengenländerna har man inte på flera år behövt granska passagerarnas identitet vid ombordstigningen. De flesta checkar dessutom in på nätet eller per automat och blir inte granskade vid incheckningen.

YLE - 23 mar 15 kl. 06:07

Vanda vill inte begränsa nattflygen

Vanda stad vill inte begränsa flygtrafiken vid Helsingfors-Vanda flygplats nattetid, framkommer det i ett svar från staden till Finavias ansökning om mer begränsade nattflyg. Vandaborna upplever ändå flygtrafiken problematisk. Finavia har ansökt om ett beslut från Trafiksäkerhetsverket angående mer täckande begränsningar i fraktflygtrafiken nattetid.

HBL - 13 mar 15 kl. 04:08

Svenskfinland fostrar proffsförare

Närpesbon Kristian Holmlund längtar efter att få "sitta bakom ratten om dagarna". Målet är nära. Om ett par månader utexamineras han från logistiklinjen vid Yrkesakademin i Österbotten.

YLE - 07 feb 15 kl. 11:00

Hangöbesiktningen missnöjd med nytt poängsystem

Trafiksäkerhetsverket har tagit i bruk ett nytt betygsättningssystem för besiktningsstationerna för att höja på besiktningskvaliteten. Men systemet får kritik eftersom det anses vara orättvist. Besiktningsman Kenth Österberg Bilmekanikern Kenth Österberg kontrollmäter bilavgaser innuti Audi Bild: Yle/Robert Ehrnsten I somras blev reglerna för bilbesiktningskontoren mindre stränga för att göra det lättare för flera aktörer att ta sig in på marknaden och på det sättet få ner priserna på bilbesiktningen.

YLE - 26 jan 15 kl. 07:58

Många besiktningsstationer slarvar, andra är för grundliga

En stor del av Finlands besiktningsstationer gör ett dåligt jobb, visar Trafiksäkerhetsverket Trafis granskning. Trafi har i ett drygt års tid granskat besiktningsstationernas kvalitet, och ger dem vitsord enligt trafikljusmodell. Och det är få stationer som får grönt ljus.

BT - 12 jan 15 kl. 12:16

Olycksplan kan ha exploderat

Det störtade Air Asia-planet drabbades troligen av en explosion. Explosionen kan ha orsakats av lufttrycksförändring, säger chefen för Indonesiens räddningstjänst. Men Trafiksäkerhetsverket tillbakavisar uppgifterna.

YLE - 24 jan 15 kl. 10:42

”Betydligt fler alkolås behövs i trafiken”

Antalet rattfyllerister som rör sig på vägarna har minskat med en dryg tredjedel på åtta år. Men Trafikskyddet anser att nedgången inte är tillräckligt stor. Deras vd vill se fler alkolås, bättre förebyggande åtgärder inom social- och hälsovården och lägre promillegräns.

YLE - 29 dec 14 kl. 20:51

Nu räcker det med pannlampa för cyklister

Enligt nya regler som träder i kraft vid årsskiftet behöver cyklister vid mörker inte längre ha en lampa som är fäst vid cykeln, det räcker till exempel med en pannlampa. Tidigare har lagen krävt att man har en lampa fäst vid själva cykeln.. Trafiksäkerhetsverket Trafi påminner om att det ändå är säkrast att också ha en lampa fäst vid cykeln, eftersom den på ett bättre sätt visar cyklistens hastighet och riktning.

YLE - 29 dec 14 kl. 20:51

Nu räcker pannlampa för cyklister

Enligt nya regler som träder i kraft vid årsskiftet behöver cyklister vid mörker inte längre ha en lampa som är fäst vid cykeln. Nu räcker det till exempel med en pannlampa. Tidigare har lagen krävt att man har en lampa fäst vid själva cykeln.

BT - 29 dec 14 kl. 19:12

Finländare får cykla med pannlampa

Cyklister i Finland behöver inte längre ha cykelbelysning - om de i stället sätter lampor på sina huvuden. Från och med årsskiftet godkänner finska Trafiksäkerhetsverket pannlampor som cykelbelysning.Tidigare har finländska cyklister, liksom de svenska, behövt utrusta sina cyklar med lyktor och reflexer, men nu räknas pannlampor som tillräcklig belysning.

YLE - 21 dec 14 kl. 11:54

Laser stör flygtrafiken också i Finland

Laserpekare stör flygtrafiken också i Finland. I fjol rapporterades det om 60 fall där någon riktade laserljus mot flygplan. Fram till slutet av november i år har piloter rapporterat om 58 fall.

HBL - 13 dec 14 kl. 20:21

HS: Civila plan väjde för ryska plan utanför Finland

Också Finlands flygledning har fått be civila plan att ändra kurs för att undvika ryska militärplan som flugit med avstängd transponder, rapporterade Helsingin Sanomat på lördagen.Trafiksäkerhetsverket Trafis luftfartsdirektör Pekka Henttu bekräftar för Helsingin Sanomat att minst ett sådant fall inträffat över Östersjön under den senaste veckan. Henttu säger att det inte uppstått några farosituationer och att planen styrdes om för att undvika att fara uppstod.

HBL - 04 jan 15 kl. 05:49

Farligt gods på järnvägen oroar i Åbo

I början av december läckte salpetersyra ut från en tankvagn på bangården i Åbo. Olyckan aktualiserade riskerna med de stora kemikalietransporterna genom centrala Åbo. Räddningschefen är inte övertygad om att säkerheten är garanterad framöver.

YLE - 26 dec 14 kl. 10:00

Hangö hamn vinner på svaveldirektiven

Hangö hamn kommer att gynnas av de nya stränga svaveldirektiven för fartyg som träder i kraft vid årsskiftet, tror hamndirektör Paavo Lyytikäinen. Det beror på hamnens läge närmast Europa. Cirka 1400 fartyg anländer per år till Hangö hamn, lossar och lastar och åker iväg igen.

YLE - 11 nov 14 kl. 08:49

Bilbesiktningarna blir färre?

Besöken till besiktningskontoren kan blir färre för alla bilägare. Snart kan besiktningen vara ett måste bara vartannat år, enligt europeisk modell. Trafiksäkerhetsverket Trafi funderar som bäst över ett EU-direktiv enligt vilket bilen ska besiktigas fyra år efter att den tagits i bruk, och sedan med två års mellanrum.

YLE - 01 nov 14 kl. 08:46

Vinterdäck får börja användas i dag

Från och med den första november får man börja byta dubbdäck till bilen. Trafiksäkerhetsverket Trafi påminner ändå om att dubbdäck ska användas alltid då väglaget kräver det. Senast i december måste däcken bytas till vinterversioner, och de ska användas fram till slutet av februari.

YLE - 13 nov 14 kl. 08:46

Trafi uppbär för höga avgifter

Trafiksäkerhetsverket Trafi har problem med prissättningen av sina tjänster. Varje år betalar bilister sammanlagt miljoner euro i för höga avgifter för att till exempel registrera fordon och körkort. Däremot har taxorna för sjöfart, luftfart och järnvägstrafik varit för låga i flera år.

YLE - 12 okt 14 kl. 18:39

Haglund: Trafi bör utreda Arandafallet

Det är Trafiksäkerhetsverket som har ansvaret för frågan om den ryska militärens hotfulla uppträdande mot fartyget Aranda, inte försvarsministeriet så som statsminister Alexander Stubb tidigare på söndagen konstaterade. Försvarsminister Carl Haglund tror att Stubb helt enkelt har misstagit sig angående myndigheternas arbetsfördelning. Statsminister Stubb konstaterade under söndagens frågetimme att incidenterna med havsforskningsfartyget Aranda är otrevliga och att det är viktigt att försvarsmakten utreder fallen.

YLE - 13 okt 14 kl. 15:11

UM: Det behövs inga diplomatiska åtgärder

Finland ämnar inte be Ryssland om en förklaring på den ryska flottans beteende mot havsforskningsfartyget Aranda. Finlands miljöcentral meddelade i lördags att ryska militärfartyg hade stört Aranda då fartyget rörde sig öster om Gotland i augusti och september. Enligt UM hade Aranda inte utsatts för fara.

HBL - 13 okt 14 kl. 14:14

Finland utreder inte Aranda-kränkning

Forskningsfartyget Arandas möte med fartyg från den ryska flottan i Östersjön leder inte till några tilläggsutredningar med Ryssland. Trafiksäkerhetsverket Trafi konstaterar att ingen farlig situation uppstod vid mötet och inga brott mot sjöfartsreglerna har skett.– Den preliminära bedömningen är att det här inte kräver diplomatiska åtgärder, säger chefen för kommunikationsavdelningen vid Utrikesministeriet, Vesa Häkkinen, till HS.

YLE - 11 sep 14 kl. 17:36

Varna medtrafikanter om du ser en älg

Risken för älgkrockar ökar igen i höstmörkret. Enligt Trafiksäkerhetsverket Trafi är risken för en kollision som störst strax före eller strax efter möte med en annan bil. Regn eller lågt liggande sol kan också försvåra möjligheterna att upptäcka en älg i tid.

YLE - 11 sep 14 kl. 17:36

Varna medtrafikanter om du ser älgar vid vägen

Risken för älgkrockar ökar igen i höstmörkret. Enligt Trafiksäkerhetsverket Trafi är risken för en kollision som störst strax före eller strax efter möte med en annan bil. Regn eller lågt liggande sol kan också försvåra möjligheterna att upptäcka en älg i tid.

YLE - 24 sep 14 kl. 11:00

Tekniskt fel i Jämijärviplanet

Utredningen kring flygolyckan i Jämijärvi i Satakunta i våras fortsätter. Olycksutredningscentralens utredningar visar att en stödbalk i ena vingen till olycksplanet gav vika. Balken visade spår av utmattning som uppkommit under en längre tid.

YLE - 26 sep 14 kl. 04:00

Förbättrad sjösäkerhet efter Estoniakatastrofen

På söndag har det gått 20 år sedan passagerarfartyget Estonia förliste utanför Utö och 852 personer miste livet. Mycket har skett inom sjösäkerheten efter olyckan. Efter Estoniakatastrofen insåg man att säkerheten till sjöss inte är en självklarhet utan en mycket viktig fråga.

YLE - 14 sep 14 kl. 14:26

Tydliga regler ska stärka drönarbranschen

Då drönarnas roll i luftrummet regleras är det inte bara säkerhetsfrågan som spelar in. Enligt Trafiksäkerhetsverket är huvudmålet att stärka finländska företag. Bland de som redan använder drönare kommersiellt välkomnas tydligare regler, så länge de inte försvårar affärsverksamheten.

YLE - 12 sep 14 kl. 11:08

Skärpta regler för drönare i höst

Att flyga med civila drönare i tät bebyggelse och över publikhav kommer snart att vara förbjudet. Under hösten kommer Trafiksäkerhetsverket Trafi med nya regler angående drönarna, och i november väntas luftfartslagen förnyas. De obemannade luftfarkosterna har blivit allt vanligare både i civilt och kommersiellt bruk.

HBL - 01 jul 14 kl. 07:10

Företag kan nu erbjuda både reparation och besiktning

Samma företag kan i fortsättningen erbjuda både reparations- och besiktningstjänster. Tidigare var denna kombination inte möjlig.Den nya besiktningslagen som träder i kraft i dag ger nya besiktningsstationer.

YLE - 11 aug 14 kl. 16:20

Fotgängare skadas främst under eftermiddagen – här sker trafikolyckorna

Fotgängare och cyklister löper störst risk för trafikolyckor vid arbetsdagens slut. På parkeringsplatser sker många olyckor också vid lunchtid. En stor del av de olyckor som resulterar i personskador sker under eftermiddagen.

YLE - 02 aug 14 kl. 10:43

Överstegring tros ha orsakat flygolyckan i Esbo

Orsaken till lördagens flygolycka verkar ha varit överstegring, uppger polisen i Västra Nyland. En man dog då ett ultralätt flygplan störtade och sjönk i havet utanför Gäddvik i Esbo. Överstegring innebär att planet förlorar lyftkraft.

YLE - 14 jul 14 kl. 10:49

Pipsamhället skapar stress hos många

Pip, ringsignaler och ljud från spel har blivit en del av ljudmiljön i kollektivtrafik. De här ljuden, blandat med ett brus av personer som talar i telefon, kan ändå vara både irriterande och skadliga för oss. Det säger Outi Ampuja, specialsakkunnig vid Trafiksäkerhetsverket och som har forskat i oväsen och tystnad.

YLE - 28 jun 14 kl. 19:39

Illegal flygtrafik på Malms flygplats

Trafiksäkerhetsverket Trafi har avslöjat ett ovanligt fall där ett litet flygplan illegalt har flugit in tiotals människor till Finland, utan giltigt luftfartstillstånd. Trafi misstänker att det inom ramen för en förening har bedrivits affärsverksamhet som dolts för myndigheterna. Trafi har försatt ett plan med flygförbud på Malms flygplats i Helsingfors.

YLE - 07 jul 14 kl. 10:48

Ingen skärpt flygsäkerhet i Finland

Finland kommer inte att beröras av ökad flygsäkerhet på grund av USA, meddelar Trafiksäkerhetsverket Trafi. Enligt Trafi har de amerikanska myndigheterna inte hört av sig till Trafi med nya direktiv för flygäkerheten. Myndigheterna i USA meddelade förra veckan att säkerheten på vissa flygplatser, med direktflyg till USA, ska skärpas.

YLE - 25 jul 14 kl. 04:00

NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar

Bränder, grundstötningar och raserade bryggor. Upphandlingarna har lett till att gamla fartyg trafikerar i skärgården och listan över missöden kan göras lång. Nya EU-direktiv lättar på kravet att upphandla men vid NTM-centralen står man på sig - upphandlingarna fortsätter.

YLE - 08 jul 14 kl. 17:57

Släpande bilhandel hotar klimatmål

Sedan januari i år har bilhandeln repat sig en aning, med drygt 59 000 fler nyregistrerade personbilar än under samma period ifjol. Ökningen är ändå långt ifrån så stark som i början av 2000-talet. Om bilbeståndet fortsätter att föråldras kan Finland få stora svårigheter med att nå upp till sina klimatmål år 2020.

SvD - 21 maj 14 kl. 08:38

Orden som General Motors förbjöd

Amerikanska Trafiksäkerhetsverket, NHTSA, har publicerat interndokument som härrör från General Motors (GM). Av dessa framgår att biljätten velat detaljstyra personalens kommunikation. Bland annat är ordet Titanic bannlyst..

DN - 20 maj 14 kl. 13:02

GM förbjöd sin anställda att nämna ”Titanic”

Amerikanska Trafiksäkerhetsverket, NHTSA, har publicerat interndokument från General Motors. Bland annat framgår att biljätten velat detaljstyra sina anställdas kommunikation – ingen fick skriva ord som ”always”, ”Cobain”, ”Titanic” eller ”suicidal”..

HBL - 12 jun 14 kl. 05:14

Svårt att ingripa mot rattfyllerister

Riksdagen debatterar i dag ett medborgarinitiativ som kräver strängare straff för rattfylleri. Men varken experter eller politiker är övertygade om att det är en bra lösning.I teorin borde det inte finnas en enda alkoholberoende person i trafiken.

YLE - 24 apr 14 kl. 15:06

Risker med sportflygning utreds

Riskerna med sportflygning ska utredas grundligt. Trafik- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml) ber Trafiksäkerhetsverket Trafi att göra en bred kartläggning av sportflygningen i Finland och riskerna som är förenade med flygningen. Orsaken är olyckan i Jämijärvi under veckoslutet där åtta människor omkom.

YLE - 27 apr 14 kl. 09:29

Båtregistreringen blir smidigare

Båtregistret ska förnyas. I framtiden är det Trafiksäkerhetsverket Trafi som tar hand om registreringen av fritidsbåtar. Tidigare var det magistraterna som gjorde det.

Nyan - 20 apr 14 kl. 09:11

Ansgar ab kör farligt gods

Eftersom Trafiksäkerhetsverket satt stopp för passagerartransport då fartygen medför farligt gods (bensin, flytgas och explosiva ämnen) har landskapsregeringen har inlett arbetet med att klassa om några färjor för att kunna transportera farligt gods på ordinarie turer.
Men fram till att det är klart måste farligt gods transporteras på annat sätt. Fram till sista april har bränsleturerna kunnat lösas med eget tonnage utanför ordinarie turlista, men från och med den 1 maj till den 28 september kan man inte lösa alla transporter eftersom antalet turer i turlistan ökar.

YLE - 21 apr 14 kl. 09:46

Sportflygningen bör få strängare regler

Myndigheterna efterlyser nu strängare regelverk för sportflygningen. På Trafiksäkerhetsverket säger direktör Pekka Henttu att hobbyn kräver alltför många dödsfall så det finns mycket att göra.
I fjol omkom sju människor och året innan sex - det är upprörande siffror säger Henttu.

Nyan - 28 mar 14 kl. 13:12

Sjöförklaring om Amorellas olycka

Trafiksäkerhetsverket Trafi vill ha en sjöförklaring i Ålands tingsrätt om Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i Föglö skärgård i december..

YLE - 20 apr 14 kl. 07:59

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafis sjöfartsdirektör Tuomas Routa. Enligt Routa är fritidsbåtförarnas kunskapsnivå varierande. Planer finns på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.Om oss

Nyhetspressen är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Nyhetspressen.se besöks mer än 100000 gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.